Χειρουργική αποκατάσταση του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου
Εξάρθρημα της επιγονατίδας θεωρείται όταν η επιγονατίδα φεύγει προς τα έξω αφήνοντας την μηριαία τροχιλία.

Αυτό συμβαίνει κυρίως μετά από ρήξη του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου (medial patellofemoral ligament – MPFL). Πολλές τεχνικές έχουν περιγραφεί στη βιβλιογραφία για την αποκατάστασή του. Οι περισσότερες όμως χρειάζονται υλικά (τα οποία είναι κοστοβόρα) και δημιουργία οστικών τούνελς (με τον κίνδυνο καταγμάτων). Υπάρχουν όμως και τεχνικές που βασίζονται στην αποκατάσταση των μαλακών μορίων και σε ανατομικά κριτήρια (fixation/anatomical landmarks).
Η τεχνική Basket Weave
Μια τέτοια τεχνική είναι η Basket-Weave Technique.
Ο επιγονατιδομηριαίος σύνδεσμος αντικαθίσταται από μόσχευμα. Το μόσχευμα εκλογής είναι αυτομόσχευμα. Είναι ο ημιτενοντώδης ή ισχνός τένοντας και το μήκος του πρέπει να είναι τουλάχιστον 210mm.
Ο έσω επιγονατιδομηριαίος σύνδεσμος (MPFL) στο μηριαίο καταφύεται 1,9mm πρόσθια από την ανατομική περιοχή μεταξύ δύο οστικών προεξοχών, του φύματος των προσαγωγών και του έσω επικόνδυλου (saddle shape groove).
Γίνεται τομή 1cm στην προαναφερθείσα περιοχή. Οι οστικές περιοχές είναι καλά ψηλαφητές και το γόνατο βρίσκεται σε 90° κάμψη. Η περιοχή αυτή καλύπτεται από ιστό, συνδέσμους και περιόστιο (ligaments – periosteal tissue) που σχηματίζεται από τη συμβολή της κατάφυσης του έσω πλαγίου συνδέσμου, του έσω καθεκτικού, του έσω επιγονατιδομηριαίου (MPFL) και του μέγα προσαγωγού.

Το μόσχευμα διέρχεται από αυτό τον ιστό πάχους τουλάχιστον 1cm, καθηλώνεται και ράβεται.
Τα 2 τμήματα του μοσχεύματος διέρχονται ανάμεσα από το πρώτο και δεύτερο τμήμα της περιτονίας (retinaculum) και βγαίνουν από μια μικρή τομή στο έσω τμήμα της επιγονατίδας.
Το κεντρικό τμήμα ευθυγραμμίζεται με το ανώτερο τμήμα της κατάφυσης του MPFL, που είναι ο ενδιάμεσος πλατύς.. Το περιφερειακό τμήμα φέρεται στο κατώτερο τμήμα του MPFL που είναι στο μέσο του έσω επιγονατιδικού χείλους.
Τα δύο τμήματα του μοσχεύματος διέρχονται ανάμεσα από λωρίδες που δημιουργούμε με το νυστέρι μας στο retinaculum, πράγμα το οποίο μοιάζει σαν να πλέκουμε ένα καλάθι και γι’αυτό η τεχνική λέγεται weave basket.

Το κεντρικό τμήμα του μοσχεύματος ράβεται με το γόνατο σε κάμψη 30 μοιρών και το περιφερειακό τμήμα σε κάμψη 90 μοιρών. Αυτό εξασφαλίζει τη σταθερότητα της επιγονατίδας σε όλο το εύρος κίνησης του γόνατος.
Μετεγχειρητικά γίνεται αρθροσκόπηση ώστε να διαπιστωθεί ότι το μόσχευμα διέρχεται έξω από τον υμένα και ελέγχουμε την ευθυγράμμιση της επιγονατίδας στη μηριαία τροχηλία.

Μετεγχειρητικά: το γόνατο ακινητοποιείται σε 30 μοίρες κάμψη με έναν λειτουργικό μηροκνημιαίο νάρθηκα. Η βάδιση επιτρέπεται άμεσα και ασκήσεις τετρακεφάλου αρχίζουν μετά την αφαίρεση των ραμμάτων (περίπου 14 ημέρες μετά την εγχείρηση). Ο νάρθηκας εγκαταλείπεται περίπου στις 6 εβδομάδες όταν ο ασθενής έχει τον έλεγχο του τετρακεφάλου. Πλήρες εύρος κίνησης αναμένεται περίπου 2-3 μήνες μετά την επέμβαση. Ασκήσεις και ισορροπίας ακολουθούν και η επιστροφή στα αθλήματα αναμένεται περίπου 4 μήνες μετά την επέμβαση.
Πλεονεκτήματα της τεχνικής
– Δεν χρειάζονται υλικά οστεοσύνθεσης, τα οποία είναι κοστοβόρα κι έτσι η επέμβαση είναι πιο οικονομική και χωρίς τον κίνδυνο που επιφέρουν τα υλικά (πχ
– Δεν γίνονται οστικά τούνελ, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κατάγματα
– Δεν γίνεται χρήση ακτινοβολίας
– Δεν γίνεται καταστροφή του υμένα και άλλων στοιχείων γύρω από την άρθρωση κι έτσι η τεχνική είναι λιγότερο τραυματική
– Η καθήλωση στους ιστούς είναι σταθερή αλλά λιγότερο δύσκαμπτη απ’ό,τι η καθήλωση με τούνελ και υλικά
– Το κεντρικό κάτω περιφερειακό τμήμα του μοσχεύματος καθηλώνεται σε διάφορες μοίρες έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της επιγονατίδας σε όλο το εύρος κίνησης
– Η τεχνική χρησιμοποιείται με ασφάλεια σε σκελετικά ανώριμους ασθενείς και σε ασθενείς με υπόπλαστη επιγονατίδα
– Η επέμβαση, αν χρειαστεί επανάληψη, γίνεται εύκολα αφού δεν υπάρχουν υλικά οστεσύνθεσης και οστικά τούνελ