Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής
Ακολουθώντας τη λογική της αρθροσκόπησης του ώμου και του γόνατου, η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής αποτελεί την πλέον σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική πρακτική, η οποία δίνει στον ορθοπαιδικό τη δυνατότητα να ελέγξει το εσωτερικό της άρθρωσης για τυχόν βλάβες, δίχως να την τραυματίσει, και βέβαια να προβεί στην άμεση αποκατάστασή τους.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η μοναδική θεραπευτική επιλογή ήταν το ανοιχτό χειρουργείο και ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή εκτενής τραυματισμός της άρθρωσης, πολυήμερη νοσηλεία και ακινητοποίηση της άρθρωσης, καθώς επίσης και πόνος για διάστημα πολλών εβδομάδων.
Στον αντίποδα, σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας παρέχει στον ιατρό εξαιρετικά ευκρινείς κάμερες και οθόνες και βέβαια πολύ λεπτά μικροεργαλεία, τα οποία μετατρέπουν την αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής σε μια αποτελεσματική θεραπεία για μια πλειάδα τραυματισμών και παθολογιών της ποδοκνημικής. Η διαφορά της αρθροσκόπησης της ποδοκνημικής από εκείνες του ώμου και του γόνατου έγκειται στο γεγονός, ότι η πρώτη διενεργείται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς.
Οι ενδείξεις που οδηγούν σε Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής
Υπάρχουν 6 κύριες ενδείξεις που όταν εντοπίζονται από τον ορθοπαιδικό συνάγεται το συμπέρασμα ότι απαιτείται αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής, αρκεί προηγουμένως να έχει αποδειχθεί ότι η συντηρητική θεραπεία, όπως η ξεκούραση, η φυσικοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή, δεν έχουν παράγει αποτελέσματα. Σαφώς η τελική διάγνωση επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό της κλινικής εξέτασης, της λήψης του ιστορικού του ασθενούς και τη διενέργεια ακτινογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας.
- Υμενίτιδα (υπερτροφία του υμένα)
Η Υμενίτιδα εκδηλώνεται με πρήξιμο, αίσθημα μπλοκαρίσματος και πόνο ενώ προκαλείται με τη ραχιαία έκταση της άρθρωσης, κατά τη διάρκεια της οποία οι υμενικοί λαχνοί παγιδεύονται. Η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η μερική υμενεκτομή.
- Σύνδρομο πρόσκρουσης
Όταν ο πρόσθιος αστραγαλοπερονιαίος σύνδεσμος υφίσταται βλάβη, τότε πρόκειται για το Σύνδρομο Πρόσκρουσης και παρατηρείται συχνότερα μετά από διάστρεμμα. Αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι ότι μια σκληρή ινώδης ταινία εγκλωβίζεται στην άρθρωση και την ώρα που εκτελεί τις φυσιολογικές κινήσεις της, την κάμψη και την έκταση, πέφτει πάνω στους αρθρικούς χόνδρους προξενώντας ζημιά σε αυτούς. Η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η αρθροσκοπική αφαίρεση του ιστού που προσκρούει στην άρθρωση.
- Ελεύθερα οστεοχόνδρινα τεμάχια
Τέτοια τεμάχια συνήθως καταλήγουν να παρεμβάλλονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών και η δέουσα αντιμετώπιση ορίζει την αφαίρεση των οστεοχόνδρινων τεμαχίων.
- Οστεόφυτα
Τα οστεόφυτα συσσωρεύονται στην μπροστινή επιφάνεια του αστραγάλου και της κνήμης οδηγώντας σε οστική πρόσκρουση, συνολική απώλεια της κίνησης και εγκλωβισμό του υμένα. Σε αυτή την περίπτωση ο ορθοπαιδικός προχωράει σε αφαίρεση των οστεόφυτων, αρθροσκοπικά.
- Οστεοχόνδρινες βλάβες – Διαχωριστική Οστεοχονδρίτιδα
Η Διαχωριστική Οστεοχονδρίτιδα οφείλεται πρωτίστως σε εμβολή των αγγείων και οι Οστεοχόνδρινες βλάβες αποδίδονται πρωτίστως σε πανομοιότυπους και διαδοχικούς τραυματισμούς. Οι Τρυπανισμοί (Micro Fracture Technique) είναι η δέουσα μέθοδος αποκατάστασης του προβλήματος.
- Αθροΐνωση
Όταν σχηματίζεται ένας ουλώδης ιστός μέσα στην άρθρωση και οφείλεται σε κάταγμα – φλεγμονή που έχει προηγηθεί, τότε πρόκειται για Αρθροΐνωση. Η λύση του προβλήματος δίδεται με τον αρθροσκοπικό καθαρισμό του ουλώδους ιστού.
Τα πλεονεκτήματα της Αρθροσκόπησης Ποδοκνημικής
Τα προτερήματα αυτής της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου συνοψίζονται ως εξής:
- Μηδαμινός τραυματισμός των ιστών
- Δεν προκαλείται αιμορραγία κατά τη διαδικασία
- Δεν απαιτείται νοσηλεία
- Ο μετεγχειρητικός πόνος μειώνεται στο ελάχιστο
- Η ανάρρωση επέρχεται συντομότερα και κατ’ επέκταση η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
- Η πάθηση αντιμετωπίζεται ολιστικά σε αντίθεση με τα αποτελέσματα που παρήγαγαν παλαιότερες μέθοδοι
- Μειώνεται δραστική το ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών
- Η διάνοιξη τομών εξαιρετικά μικρής διαμέτρου συμβάλλει σε σαφώς πιο εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα
Η Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής στην πράξη
Καταρχάς η Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής μπορεί να διενεργηθεί είτε με ελαφριά γενική αναισθησία είτε με τοπική, κάτι το οποίο εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων, όπως είναι η ηλικία, το κάπνισμα και τα υποκείμενα νοσήματα.
Ξεκινώντας τη διαδικασία ο ορθοπαιδικός χειρουργός διανοίγει μια ελάχιστη σε διάμετρο τομή, περίπου 3-5 χιλιοστών, στην μπροστινή πλευρά της ποδοκνημικής, προκειμένου να εισαχθεί η μικροσκοπική κάμερα, δηλαδή το αρθροσκόπιο. Έπειτα ακολουθεί φυσιολογικός ορός για να διατείνει την άρθρωση και να την ξεπλύνει. Επόμενο βήμα είναι η διάνοιξη μιας αντίστοιχης τομής στο γόνατο από όπου θα διέλθουν τα μικροεργαλεία, ώστε να διορθωθεί τυχόν βλάβη που θα εντοπιστεί κατόπιν της ανάλυσης σπιθαμή προς σπιθαμή που θα κάνει στην περιοχή ο ιατρός διαμέσου της μικροκάμερας και της οθόνης.
Ορισμένα περιστατικά απαιτούν την εφαρμογή βιολογικών θεραπειών για το βέλτιστο αποτέλεσμα, δηλαδή εγχύσεις βλαστοκυρράρων ή αυτόλογων χονδροκυττάρων ή PRP (Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια). Αυτές οι θεραπείες συνδυάζονται με την αρθροσκόπηση αυξάνοντας έτσι το ποσοστό επιτυχίας της θεραπευτικής προσέγγισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάρκεια της Αρθροσκόπησης Ποδοκνημικής μπορεί να φτάσει τη 1 ώρα και μετά ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα, στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η επόμενη μέρα και η αποκατάσταση
Σε ό,τι αφορά το μετεγχειρητικό στάδιο ο ασθενής οφείλει να κρατάει το χειρουργημένο σκέλος σε υψηλότερο επίπεδο από το υπόλοιπο σώμα, όπως επίσης ο ορθοπαιδικός θα υποδείξει και τον τρόπο υποβολής σε παγοθεραπεία με στόχο να μην πρηστεί το σκέλος και να μην υφίσταται πόνος. Για τις πρώτες ημέρες μετά την Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής ο ασθενής λαμβάνει σύσταση να χρησιμοποιεί πατερίτσες και να φορτίζει το πόδι μόνο μέχρι το σημείο, όπου υπεισέρχεται ο πόνος. Το διάστημα χρήσης των βοηθημάτων στη βάδιση εξαρτάται από το μέγεθος της ζημιάς στην άρθρωση, αν και συνήθως απαιτούνται μόνο μερικές ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες για να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης και ενδυνάμωσης στο οποίο περιλαμβάνονται φυσικοθεραπείες και κινησιοθεραπείες, ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας.