Αρθροσκόπηση Ισχίου
Η αρθροσκόπηση ισχίου αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική απάντηση σε μια σειρά παθήσεων, που εντοπίζονται στο εσωτερικό της άρθρωσης του ισχίου και στην περιοχή περιμετρικά αυτής, και που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια παρέμεναν αθεράπευτες.
Με την αρθροσκόπηση ισχίου ο ορθοπαιδικός έχει πια τα εργαλεία για να προχωρήσει σε εξεζητημένες επεμβάσεις και μάλιστα διαμέσου εντυπωσιακά μικρών οπών, πρακτική η οποία εξασφαλίζει τον ελάχιστο δυνατό τραυματισμό υγειών ιστών και την αποφυγή διεγχειρητικών επιπλοκών. Επιπλέον, ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο ακόμη και την ίδια ημέρα της επέμβασης.
Πώς εκδηλώνονται οι παθήσεις του ισχίου
Στα περισσότερα περιστατικά τα συμπτώματα που αναφέρονται είναι εμπλοκή της άρθρωσης, πόνος στο ριζομήριο που ενδέχεται να αντανακλάται στην εσωτερική πλευρά του γόνατου, αστάθεια, δυσκαμψία, απώλεια της ικανότητας βάδισης ή τρεξίματος, πόνος κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων ή παραμονής σε συγκεκριμένες θέσεις ή ακόμη και όταν ο ασθενής βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.
Τα κριτήρια υποβολής σε αρθροσκόπηση ισχίου
Ο γενικός κανόνας ορίζει ότι κάθε άνθρωπος που βιώνει πόνο στο ισχίο ή στη βουβωνική περιοχή για διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων και ο οποίος δεν αντιστρέφεται με συντηρητική αγωγή, είναι πιθανόν να χρειαστεί να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση ισχίου.
Εντούτοις, όσοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με παθήσεις του οστικού τμήματος της μηριαίας κεφαλής, όπως νέκρωση ή παροδική οστεοπόρωση ή οστεοαρθρίτιδα ισχίου στα τελευταία στάδια, τότε δεν μπορούν να υποβληθούν σε αρθροσκόπηση ισχίου.
Συνοπτικά οι παθήσεις που θεραπεύονται με την αρθροσκόπηση ισχίου έχουν ως εξής:
- Ρήξεις του επιχείλιου χόνδρου
- Ρήξη του μέσου γλουτιαίου μυός
- Οστεοαρθρίτιδα
- Ελεύθερα σώματα
- Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (FAI)
- Τροχαντηρίτιδα
- Κροτούν ισχίο (σ.σ. σύνδρομο πρόσκρουσης/προστριβής τενόντων στην περιοχή του ισχίου και δημιουργία κριγμού)
- Ρίκνωση του λαγονοψοΐτη
- Βλάβες στον αρθρικό χόνδρο
- Ρήξη του στρογγυλού συνδέσμου
- Αρθρίτιδες ρευματικής προέλευσης
- Υμενίτιδα του ισχίου (σ.σ. φλεγμονή των μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση)
- Όταν δεν υπάρχει διαγνωσμένο αίτιο του πόνου
Πώς διενεργείται η αρθροσκόπηση ισχίου
Ο πυρήνας της επέμβασης βασίζεται στην αναλυτική εικόνα της άρθρωσης που θα λάβει ο ιατρός με την εισαγωγή μιας μικροσκοπικής κάμερας 5 χιλιοστών μέσα από ισομεγέθεις οπές τις οποίες θα διανοίξει στο δέρμα. Μόλις λάβει την εικόνα της άρθρωσης και εντοπίσει τις βλάβες, στη συνέχεια θα προχωρήσει στις κατάλληλες κινήσεις επιδιόρθωσης ή αποκατάστασης με τη χρήση εξίσου μικροσκοπικών εργαλείων.
Κατά τη διάρκεια της παραπάνω διαδικασίας ο ασθενής τελεί υπό ραχιαία ή γενική αναισθησία, ενώ ο ιατρός χρησιμοποιεί ακτίνες για να προχωρήσει στην παρακέντηση του ισχίου και να εισάγει το αρθροσκόπιο στην άρθρωση. Τα χειρουργικά εργαλεία εισάγονται από άλλες μικροσκοπικές εισόδους που διανοίγονται στο δέρμα, προκειμένου ο ιατρός να επιτελέσει τις ενέργειες που απαιτούνται, είτε πρόκειται για αποκαταστάσεις είτε για αφαιρέσεις στοιχείων που έχουν υποστεί ρήξεις.
Έπειτα από 1-1,5 ώρα που διαρκεί η αρθροσκόπηση, ο ιατρός προχωράει στην έγχυση τοπικού αναισθητικού μέσα στην άρθρωση, ώστε ο ασθενής να μη ταλαιπωρηθεί από τον μετεγχειρητικό πόνο, ενώ οι οπές ράβονται και τα ράμματα αφαιρούνται με το πέρας 10 ημερών.
Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στην ελάχιστη επεμβατικότητα που διακρίνει την αρθροσκόπηση ισχίου, το ενδεχόμενο επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλό. Ωστόσο, εάν παρουσιαστεί επιπλοκή μεσούσης της επέμβασης τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί επί τόπου και καταλυτικά. Σπανίως μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή, φλεβική θρόμβωση, επίμονος πόνος ή τραυματισμός δερματικών νεύρων στην περιοχή του ισχίου.
Το μετεγχειρητικό στάδιο και η αποκατάσταση
Με την επιστροφή στο σπίτι ο ασθενής εισέρχεται ίσως στο πιο σημαντικό κομμάτι της θεραπείας: στην αποκατάσταση. Οι οδηγίες που λαμβάνει από τον ιατρό πρέπει να εφαρμόζονται πιστά, ώστε να αποφευχθεί υποτροπή ή μελλοντικός τραυματισμός.
Η εντατική φυσικοθεραπεία αρχίζει 7 ημέρες μετά την επέμβαση και γίνεται υπό την επίβλεψη φυσικοθεραπευτή και σε επικοινωνία με τον ιατρό-χειρουργό. Επειδή αυτές οι ασκήσεις εντείνονται σταδιακά, είναι κρίσιμο ο ασθενής να τις εκτελεί σωστά σε κάθε στάδιο, προκειμένου στο τέλος να επανέλθει η φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης του ισχίου.
Στην πλειονότητα των περιστατικών οι οδηγίες που δίδονται είναι μερική φόρτιση του ισχίου, αφότου έχουν παρέλθει 3-5 ημέρες από την αρθροσκόπηση ισχίου, το εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων για το σπίτι, ύπνος σε ύπτια ή πρηνή θέση.
Εφόσον τα παραπάνω υλοποιηθούν με τον δέοντα τρόπο, τότε ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε σύντομο διάστημα στην καθημερινότητά του. Ειδικά σε ό,τι αφορά την εργασία του μπορεί να επανέλθει άμεσα εφόσον πρόκειται για δουλειά γραφείου και σε ένα διάστημα 1-3 μηνών, μέχρι να ολοκληρωθεί η αποθεραπεία, εφόσον πρόκειται για χειρωνακτική εργασία.